S:t Johannes kyrka, även uttalat som Sankt Johannes kyrka, invigdes den 25:e maj år 1890. Den har alltså funnits i mer än 130 år, och har ända fram tills nu lyckats behålla sig i ett mycket fint skick. Den är dock, sen år 2020, nedstängd för renovering. När renoveringen väntas vara färdig verkar oklart.  

Önskar du besöka kyrkan trots bebyggelsen och det facto att den inte är besökbar finner du den högst upp på Brunkebergsåsen vid Malmskillnadsgatan, det vill säga på norra Norrmalm i Stockholm. Kyrkan är en församlingskyrka tillhörande Svenska kyrkan och Sankt Johannes församling, som i sig ingår i Domkyrkokontraktet i Stockholms stift. 

Kyrkans exteriör och interiör

När arkitekten Carl Möller vann tävlingen om vilken arkitekt som skulle få äran att utforma ritningarna till den nya kyrkan som skulle byggas, drog arbetet igång. Beslutet om detta togs den 14:e september år 1883, och kyrkan stod färdig ca 7 år senare – den invigdes på pingstdagen år 1890.

Kyrkan är en så kallad nygotisk kyrka, där man utformat hela kyrkans exteriör i tegel med en ståtlig och tydligt framtagen kyrkspira. Interiören består av höga spetsbågefönster, vackra glasmålningar, ett gotiskt altarskåp och stora takmålningar. Många anser att Sankt Johannes kyrka är en otroligt vacker skapelse. Hur den kommer se ut efter renoveringen återstår att se.