För dig som vill besöka ett kulturminne i form av en kyrka och begravningsplats kan Maria Magdalena kyrka vara en passande plats att vända sig till. Denna kyrka är nämligen just det, ett kulturminne. Detta framförallt då kyrkan började byggas så tidigt som år 1588, men som sen dess har genomgått förändringar av olika slag och storlekar. 

Något som däremot alltid varit detsamma, det vill säga ända sen kyrkan började byggas under 1500-talet, är dess plats. Den är belägen på Bellmansgatan i Stockholm, mellan Mariatorget och Slussen. Kyrkan tillhör idag Maria Magdalena församling och ingår i Stockholms stift.

Kyrkans namn

Anledningen till att man valde att döpa denna kyrka till just Maria Magdalena kyrka beror på att man ville ägna en kyrkbyggnad åt Sankta Maria Magdalena. Maria Magdalena, eller Maria från Magdala som hon egentligen hette, var en kvinna som enligt Bibeln fann Jesus tomma grav för att därefter vittna om hans återuppståndelse. 

Hon har alltså sen flera hundra år tillbaka varit en viktig figur inom Kristendomen och för Bibeln, där hon tillsammans med lärjungarna följde Jesus. Hon räknas till och med i de Österländska kyrkorna som en av myrrbärarna – det vill säga de kvinnor som först upptäckte Jesus tomma grav och bevittnade hans återuppståndelse på påskdagens morgon. 

Kyrkobyggnadens historia

Som tidigare nämnt påbörjade man byggandet av Maria Magdalena kyrka redan år 1588. Det gör den till Södermalms absolut äldsta kyrka. Bygget stannade dock av redan år 1592, på grund av Johan lll:s död, och återupptogs inte förrän flera decennier senare. Först 2 år efter Gustav ll Adolfs död, år 1932, kunde kyrkan återigen invigas år 1934. 

Denna byggnad kom dock att få sig ett slag, då man under 1759 bevittande en stor brand som utöver förstörelsen av 300 övriga byggnader även förstörde stora delar av Maria Magdalenas torn. Detta ledde till att man mellan år 1760- 1763 restaurerade kyrkan. Sen dess har dock kyrkan stått sig, och det är alltså denna konstruktion i rokokostil vi kan se och ta del av idag.