Placerad högt upp Vid Högbergsgatan 13 på östra Södermalm i Stockholm hittar du Katarina kyrkan, uppkallad efter Prinsessan Katarina (mor till kung Karl X Gustav). Det är en församlingskyrka i Katarina församling i Stockholms stift, som uppfördes redan under 1690-talet. 

Om det inte hade varit för de två bränder som kyrkan drabbats av under åren – en under 1723 och en under 1990 – hade den förmodligen än idag sett ut som den en gång gjorde. På den tiden var det arkitekten Jean de la Vallée som stod för uppförandet av kyrkans ritningar, där man valt att bygga kyrkan efter en grekisk korsplan med ett centralt placerat torn.

Bränderna som förstörde Katarina kyrka 

Denna kyrka, som i och med dess utformning kom att bli Sveriges första centralkyrka, kom dock inte att stå sig i allt för många år. Utan redan 28 år efter invigningen – som ägt rum år 1695 – inträffade den första branden. Året var då 1723. Efter hela 39 års byggande kom branden inte bara att förstöra kyrkan i sig, utan branden förstörde även en stor del av områdets bebyggelse. 

Man var dock snabb på att bygga upp kyrkan på nytt. Under ledning av arkitekten Göran Josuae Adelcrantz kom den nya versionen av Katarina kyrkan att ta sin form, och redan året efter branden – år 1724 – invigdes den på nytt den 18:e oktober. Efter detta skedde några restaurationer och renoveringar som påverkade såväl kyrkans yttre som dess inre. 

Den andra branden inträffade år 1990, natten till den 17:e maj. Även denna brand kom att förstöra kyrkan så pass mycket att det återigen var nödvändigt med en återuppbyggnad. Här var det dock arkitekten Ove Hidemark som var ansvarig för uppförandet. Fem år senare, år 1995, kunde kyrkan invigas för en tredje gång. 

Besöka kyrkan idag

Om du besöker Katarina kyrka idag är det alltså den version som uppfördes under 1990-talet som du möts av. Några av kyrkans delar gick att rädda från bränderna, men i stort är det mest mindre detaljer och textilier av olika slag som man har kunnat bevara och därmed ta del av idag.