Lars Israel Wahlman var inte bara den man som under 1950-talet ledde restaurationen av Sofia kyrkan. Utan Wahlman var även arkitekten som skapade ritningarna för den idag så välkända Engelbrektskyrkan, uppkallad efter Engelbrekt Engelbrektsson. 

Dessa ritningar uppkom under år 1906, där Wahlman vunnit en arkitekttävling som gick ut på att hitta de bästa ritningarna för den nya kyrka som skulle byggas på Lärkstadens gamla Kvarnberget på Östermalm. Tack vare kyrkans utformning anser man än idag att just Engelbrektskyrkan är Lars Israel Wahlmans absolut främsta verk. 

Kyrkans historia 

Under början av 1900-talet ville man bygga en ny kyrka i Lärkstaden på Östermalm, närmare bestämt på det gamla Kvarnberget. Man visste dock inte till en början hur kyrkan skulle se ut eller vem som skulle vara ansvarig för utformningen. För att komma underfund med detta beslutade man i december 1905 att utlysa om en arkitekttävling. 

I maj år 1906 hade man utsett en vinnare, vilken då var Lars Israel Wahlman – han kammade hem tävlingens förstapris för sitt förslag på kyrkobyggnad vid namn ”En blomma med kvist”. Redan 3 år senare lades grundstenen för byggnaden, på pingstafton, och bara 4 år senare var det dags för invigning den 25:e januari. 

Interiör 

Utöver att Lars Israel Wahlman var den arkitekt som ritade Engelbrektskyrkans utformning och konstruktion så var han även den man som till stor del stod för besluten kring hur kyrkans interiör skulle se ut. Han är bland annat även utformat kyrkans dopfunt, altarprydnad, textilier och kyrksilver. 

Något som gör kyrkan unik är framförallt dess valv, som med dess 32 meter i höjd är det högsta kyrkvalvet i hela Skandinavien. Tack vare detta valv och kyrkans utformning i sin helhet är det idag möjligt att rymma ca 1400 personer i kyrkan. Engelbrektskyrkan är en församlingskyrka i Engelbrekts församling som ingår i Stockholms stift.